Medlemmars berättelser

Provrörsbefruktning del 2

2008-05-26 15:50 #0 av: Ioma

Efter hormonstimulering och nedregleringssprutor var det nu dax för uttag av äggen.

Efter ca 5 dagar med hormonstimuleringen togs en blodprov på mig för att se att allting verkade gå som det skulle. Här har man annars i tidigt stadium tid till att ändra medicineringen. Allt såg bra ut, nu var det bara en hel del väntan igen. Efter ca 8 dagar gjorde man ett vaginaltultraljud för att se om man fått önskad effekt.

På mitt ultraljud kunde man se inte mindre än 40 äggblåsor, inte konstigt att jag haft ont i magen!! Även nu tog man ett nytt ultraljud för att ev reglera medicineringen. Tyvärr finns det risk för överstimulering och då kan man tyvärr inte sätta tillbaka några ägg. Jag var lite i riskzonen just nu.

Två dagar efter senaste ultraljudet var det dax för ett nytt ultraljud, då man ska mäta äggblåsorna så dom har uppnått rätt storlek. Man vill gärna att blåsorna ska vara över 15 mm. Mina var inte så stora ännu. Nytt ultraljud inbokat, där det nu visade sig att jag äntligen skulle få min tid för ägguttag!

 

35 timmar innan äggplockning så ger man sig själv en särskild hormoninjektion som gör att äggen mognar.

Innan ägguttagningen så ska man fasta från midnatt, när man kommer till kliniken på morgonen så får man lugnande tabletter, smärtstillande och lokalbedövning.

Ägguttagningen sker via ultraljud genom slidan. en kanyl förs upp genom slidväggarna direkt in i äggblåsan, varifrån äggblåsevätskan kan sugas ur. Detta görs i båda äggstockarna tills alla äggblåsor är tomma. Man kan själv följa med i detta ingreppet genom en tvskärm och se de ägg som man hittar.

Efter ägguttaget får man vila sig en stund och äta en lättare frukost. Mannen går och lämnar spermaprov.

Spermernas ska snabbt prepareras innan de blandas med äggen. Prepareringen är bla till för att välja ut de spermier som rör sig bäst.

Efter ägguttaget är det normalt att man mår dåligt ett par dagar har mensliknande blödnongar och ont i magen. Igår kunde jag knappt gå, jag har en sån kramp i magen. Hoppas den försvinner snart.

 

Befruktningen av ägget

I genomsnitt per kvinna så får man ut 8 ägg, i bland fler i bland färre. Jag hade hur många äggblåsor som helst men bara 10 st ägg.

Äggen förvaras i en näringsvätska som håller 37 grader. 2-5 timmar efter äggen är utplockade är dom redo för befrukting. Befruktningen kan göras på två olika sätt.

1. Vid vanlig befruktning tillsätter man 1500 spermier varav en hittar sin väg till ägget.

2. Vid microinjektion väljer man ut en enda spermie som förs in i ägget med hjälp av en tunn glaspipett.

 

Befruktningen bekräftas dagen efter äggutaget om det förekommer två kärnor i ägget. Den ena kärna kommer då från mannens spermier och den andra kommer från kvinnans ägg.

Så i morse skulle jag ringa och få reda på om något eller några av våra ägg va befruktade, nervöst som bara
den. Men tre ägg hade allt som allt blivit befruktade och det är ju bättre än inga. 

Tyvärr kunde dom inte ge mig någon dag för själva tillbaka sättandet. Ägget ska delas minst 4 gånger innan man vill sätta in det.

Så jag ska ringa i morgon igen och ev så vill dom sätta in ägget redan då. Annars så blir det på torsdag. Sen är det 12 långa långa dagar innan man kan ta ett gravtest. 

Av: Smila

Datum för publicering

  • 2008-05-26

Mvh
Marika "Ioma"

Sajtvärdinna på barnlöshet www.barnloshet.ifokus.se
Jag anordnar HexMeet i Småland
Min hobbyblogg & dagbok: http://www.ioma.se

Anmäl
2008-05-27 15:21 #1 av: Smila

Ja detta är min historia och för er som undrar så testade jag negativt efter även andra behandlingen

Anmäl
2008-06-01 22:49 #2 av: Roxannee

hur går det för er? ;o Detta är jätte intressant. Bra artikel förresten Glad

Anmäl
2008-06-03 00:54 #3 av: Smila

#2 Hej, jag kom i kontakt med en som håller på med zonterapi och har fördjupat sig i barnlösas problem, nu i sommar får *han* sitt 100 barn som har har hjälp på traven.

Jag fick reda på av honom att jag har problem med sköldkörtlen och mjälten och att jag inte har PCO diagnosen jag fått från Sjukhuset. Jag har ingen egen menstration men ska nu enligt honom få den om ca 1 månad. Sen ska jag på en behandling till och sedan ska jag ha 3 normala menstartioner....sen är jag stans bästa underrede som han brukar skämta om *ler*

Vet inte om jag vågar tro på detta, men det är ju helt klart värt en chans.

Så vi väntar lite med ett nytt Ivf försök.  

Anmäl
2008-06-03 09:10 #4 av: Linn

:D Hoppas att det går vägen då!

____________________________________________________

Linn

Sajtvädinna Florist.ifokus
Medarbetare GodaNyheter.ifokus och Barnlöshet.ifokus

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.